לפני שאתם בוחרים שיש למטבח, יש כמה דברים שכדאי לדעת עליו. אין בחירה אחת נכונה, הכול תלוי במה אתם צריכים, עד כמה אתם מתכוונים לשמור עליו, מה הטעם שלכם מבחינת העיצוב ומהו התקציב שלכם.
שיש גרניט
יתרונות: "שיש גרניט הוא מאוד פרקטי למשטח עבודה במטבח, ומהבחינה הזו עולה על כל אבן אחרת", אומר משה. "יש לו כושר ספיגה נמוך, כך שהוא לא נוטה לספוג כתמים. זו אבן עם צפיפות מאוד גבוהה.
שיש לא נשרט בקלות ואין שום בעיה לחתוך עליו סלט עם סכין. הוא הרבה פחות רגיש מהשיש הסינתטי, וגם אם הוא נסדק הסדק לא מתפשט ונשאר בגודלו המקורי".
משה מוסיף: "זוהי אבן טבעית, כך שכל לוח שיש הוא ייחודי והוא מגיע באינסוף גוונים, אך עיקר הגוונים שלו הם כהים יחסית. ניתן לחדש אותו באמצעות ליטוש אחת לכמה שנים, ולהחזיר לו את הברק שלעתים נעלם עקב תחזוקה לא נכונה, הכוללת שימוש בחומרי ניקוי חזקים מדי. ניתן לשים עליו שכבת סילר, שמונעת חדירת נוזלים אליו. הסילר מתאים למעשה לכל סוגי השיש, והוא מגיע בגוון מבריק, מט-משי עם ברק עדין או במראה טבעי שרק נועד למנוע חדירת הנוזלים".
חסרונות: "לא כולם אוהבים את הצורה של השיש, שמגיע עם הדפס או גידים", אומר משה. "הגרניט שמגיעה בגוונים בהירים נוטה לקבל מעט כתמים בהשוואה לגרניט הכהה. אמנם השיש הזה יותר עמיד מהשיש הסינתטי, אך גם לגביו חשוב להימנע מהנחת סירים רותחים עליו ולהימנע מחומרי ניקוי חזקים במיוחד (כמו מסירי שומן או מסירי אבנית). הניקוי שלו קל יחסית, ומרבית הכתמים יתנקו בקלות עם סמרטוט לחה גם אם לא מנקים אותם מיידית".
למי זה מיועד? "למי שאוהב את המראה של סוג האבן הזו, ולמטבח פעיל במיוחד שנוהגים לבשל בו הרבה", אומר משה.
שיש טבעי – חברוני
יתרונות: "המראה שלו יותר יפה לעין מאשר השיש הסינתטי והוא זול מאוד ביחס לשאר סוגי השיש", אומר משה.
חסרונות: "רוב סוגי השיש החברוני שקיימים כיום בשוק הם לא באיכות מלאה, והמשטחים מגיעים עם נקבוביות שנפתחות במשך הזמן כתוצאה מעבודה על המשטח, והן מהוות מקור להצטברות חיידקים על המשטח. כושר הספיגה שלו גבוה וזו אבן שנושמת, כך שהיא סופגת בקלות ובמהירות כתמים. אם לא מנקים תבלין או שמן במהירות מהמשטח הוא נספג. יין צורב אותו בגלל החומצה הגופריתית", הוא הוסיף.
למי זה מיועד? "הוא מיועד בעיקר למטבח לא פעיל", אומר משה.
שיש טבעי – אוניקס
יתרונות: "זו אבן טבעית בעלת מראה מאוד יוקרתי ועם תאורה נכונה היא משדרגת את המטבח", אומר משה. "בעלות של כ-500 שקל ניתן לשדרג את המראה שלה עם תאורת לדים. מה שמיוחד בה הוא השקיפות שלה, היא מגיעה בגוון יפה של לבן עם עורקים חומים ועם התאורה היא מאוד מעשירה את המטבח. מבחינת עמידות היא פחות סופגת מהשיש החברוני כך שמצטברים עליה פחות כתמים".
חסרונות: "היא לא מומלצת למטבח פעיל כי זו אבן גיר שנשחקת, והיא יכולה להישרט בקלות", אומר משה. "גם היא לא מתאימה כלל לשימוש עם חומרי ניקוי חזקים. בעיקרון היא מומלצת לדלפקים או לחיפוי קיר במטבח".